Kortrijk on the move!

Gewezen hotel Broel wijkt voor een exclusief woonproject met twintig luxeflats, die tegen de zomer van 2019 instapklaar zijn. De nieuwbouw is minder hoog dan het vroegere hotel. Dat is een bewuste keuze. “Zodat de vlakbijgelegen Broeltorens meer tot hun recht komen”, zegt architect Damiaan Vanhoutte.

Na de zomervakantie starten de sloopwerken van het vetrouwde witte gebouw. Kortrijkzanen vragen zich af welke nieuwbouw projectontwikkelaar Luc Beke van Global Estate Group en Govaert & Vanhoutte architecten in gedachten hebben. Het is een toplocatie, bij de Broeltorens. De nieuwbouw krijgt een verticaal karakter en zal eveneens wit zijn, om in lijn te zijn met de andere gebouwen op de Broelkaai, zoals het ex-Broelmuseum. De nieuwbouw wordt in vergelijking met het vroegere hotel ook ruim twee meter achteruit getrokken en is goed anderhalve meter minder hoog, om te voorkomen dat de Broeltorens en ook het ex-Broelmuseum in de schaduw komen te staan. De nieuwbouw wordt vooral in beton opgetrokken, maar krijgt ook veel grote ramen en een deels houten bekleding. Dat houdt het luchtig.

Vier handelsruimtes

De nieuwbouw vergt een investering van 17 miljoen euro. Er komen vier ruimtes voor handel op het gelijkvloers. “We laten geen restaurant of café toe, maar mikken op vrije beroepen”, zegt Luc Beke. “En we gaan voor kwaliteit. Elke kandidatuur wordt eerst aan het stadsbestuur voorgelegd.” De eerste en tweede verdieping krijgen samen zestien luxeflats. Daarboven komen nog eens vier dakappartementen, waarvan een duplex. Die duplex komt achteraan, op vijftig meter afstand van de Broeltorens, om het zicht op de monumenten niet te verstoren. De prijsklasse van de koopflats zal hoog zijn. “Het gaat over enkele honderdduizenden euro’s per flat, maar er zijn nog geen details, want de verkoop moet nog starten”, aldus Beke. Het loopt echter nu al storm, want er meldden zich toch al 32 kandidaat-kopers bij Global Estate. “We gaan, op het vlak van bewoners, voor een goede mix van alle leeftijden”, vervolgt Beke.

Verlaging Leieboorden

Ook de buurt wordt aangepakt, om de nieuwbouw optimaal te integreren in de historische omgeving. Zeker nu begin maart ook grote werken starten om aan de Broeltorens de Leieboorden te verlagen en de rivier dichter bij de mensen te brengen. “We leggen de Burgemeester Tayaertstraat, die breder wordt, in kasseitjes aan, omdat het volume van de nieuwbouw kleiner is dan het gewezen hotel”, zegt architect Damiaan Vanhoutte. “We vinden dat belangrijk, omdat die straat de Broelkaai met de Budatuin en de Orangerie verbindt. Diezelfde kasseitjes worden ook voor de nieuwe Leieboorden gebruikt.”

De nieuwbouw krijgt ook een binnentuin en aan de kant Dam, staat de vernieuwing van een sombere parking. Ook de kale muur tussen die parking en de Orangerie en de Budatuin krijgt een beurt. Zo kunnen de nissen in de muur opengemaakt worden, om een extra doorgang te krijgen.